kickstarter.com -зібрано $200 млн., реалізовано 20 000 проектів


  Kickstarter – найпотужніший і найуспішніший у світі краудфандинговий проект, заснований у США у квітні 2009. Це сайт із колективного публічного фандрейзингу(збору пожертв\інвестицій) творчих проектів у сферах від візуального мистецтва, коміксів, танців, дизайну, книг, фільмів, музики, відеоігор і до моди, їжі, театру і технології.  За 3 роки існування більш ніж 1 800 000 людей своїми пожертвами повністю успішно профінансували більше  20 000 проектів, зібравши більше $200 000 000.

Проект є комерційним і організатори беруть собі 5%, а також 3-5% платформа Amazon, через яку ведеться оплату.

Станом на квітень 2012 в проекті постійно беруть учать  106 організацій-кураторів, котрі додатково займаються PR-ом та сприятють збору коштів через свої канали. Серед них дуже багато шкіл та коледжів дизайну, університетських програм, незалежних кіно-фундацій та мистецьких агенцій.(Напр. California College of the Arts, Minneapolis College of Art and Design, California Institute of the Arts (CalArts), Maryland Institute College of Art та ін.)

Отож, якщо ви житель США, маєте круту ідею і потребуєте грошей на її реалізацію – Вам достатньо  відзняти відео про свій проект, зареєструватися на сайті і викласти та описати свій проект. Також встановити суму, яку потребуєте і дедлайн збору пожертв(макс. 90 днів). Після цього Ваш проект має пройти модерацію.Проте, специфіка модерації, є ключовим аргументом критиків, котрі стверджують, що організатори відбирають тільки потенційно найбільш успішні проекти. Котрі обов’язково мають відео, обіцяють своїм інвесторам найбільші нагороди, бенефіти, віддяки. Напр, готовий примірник чи декілька диску гри, журналу коміксу, книги, гравіювання вашого імені біля басейну тощо. Саме цим і пояснюється величезний показник успішно профінансованих проектів. Тобто сайт виступає швидше біржею чи магазином передоплати продуктів мистецтва, які вам сподобалися і які ви собі замовляєте.

Другим каменем спотикання є принцип ’Все або нічого’, за яким гроші повертаються, якщо проект не назбирав 100% потрібних коштів. Це спонукає авторів самим дофінансовувати свої проекти. За приблизними підрахунками точкою неповернення є 25%. Якщо проект їх назбирав, то імовірність цілковитого фінансування і упішності проекту складає 90%.

Також на сайті дуже важко шукати неуспішні проекти, що не здобули фінансування.

Та попри все, і навіть незважаючи на жлобство українського соціуму я шалено хочу, щоб такий проект з’явився в Україні.

5 thoughts on “kickstarter.com -зібрано $200 млн., реалізовано 20 000 проектів”

  1. В україні не проканає. В нас наразі дуже сильна бідося. Треба щоб люди навчились більше заробляти і більше витрачати.

    1. Щоб зібрати 10 000 грн. Думаєш легко знайти 1000 людей які готові підритмати 10 грн. Це нереально важко. І зрештою, що ти зможеш зробити з таким “грандіозним ” бюджетом? На що його вистачить?

Залишити коментар