RSS

Гаська Шиян, ” Hunt, Doctor, Hunt ” | Рецензія на книжку

10 Гру

хант   Гаська Шиян. Hunt,doctor,hunt. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014.

Книга ‘Плюй, докторе, плюй’. Авторка відома для мене передовсім через перший успішний проект ‘Декаданс Бере Своє’ на СПІЛЬНОКОШТІ(типу укр кікстартер). Це напевно і стало тим громом, який розвергнув пащу мого гаманця – аби витекли 60 грн. За них я отримав тверду палітурку, 239 сторінок, папір білий цупкий, рідкісні химерно-прикольні ілюстрації та історію лікаря-негра, який якраз на інтернатурі, в мандрах, у простраціях, роздумах і просто у житті переклацує калейдоскопічно канали як думки, події, так і навпаки чи по діагоналі. Все дуже плинне у книзі, як і сама книга.  Окрім того перші 100 тисяч знаків – третину тексту – Гаська Шиян написала на телефоні, лежачи в лікарні із запаленням мозку. Така собі спроба поєднати пости і статуси на ФБ у роман. Звідси і вся фрагментарність, надлишковість і текучість тексту.

Чесно кажучи пройшло уже десь 3 тижні, відколи прочитав книжку і взагалі мало що пам’ятаю. Практично нічого. Тому і сказати чого не маю багато. Але це дуже влучно характеризує книжку. Зійшла з мене як краплі дощу з вікна машини находу.

Книга типу про пересічних нас з вами, ліберальних космополітів що люблять подорожувати, чекінитись звідтам на ФБ, курити план, займатись сексом із красунями, встрягати в пригоди і бути героями.

Оцінка: 5.5/10. Має 542 вподобання на FB. Читається місцями сухувато і нуднувато, втім як для книжкового дебюту – дуже навіть на рівні і непогано. В приципі для затравки би порекомендував. Але якщо часу обмаль  – не беріться, поціновувачам літератури – книга точно не сподобається. Естетики та ходожності в книжці мало, швидше дещо вигадливе звичайне словоблудство знічев’я.

Ще думки інших про книгу:

1) роман “Hunt doctor, hunt” – претендує, швидше, на середньокаліберну повість) – не найгірше з арсеналу сучасної літскарбнички.  Половина ерудитів-пустомель сучукр студентської богеми самі здатні продукувати не гірший інтелектуально-творчий продукт, покликаючись на досвід, здобутий у купейних та каютних кулуарах. Критикувати такий продукт – справа захоплююча, та чи порадила б я його до читання своїм знайомим? Відповідь неоднозначна… Якщо так – то скоріш за все з егоїстичного пориву почути ще чиїсь враження. (Ю. Козенко, BBC)

2) цей роман – спроба створити потік свідомості. Для того, щоб підкреслити індивідуальність студента Спиридона авторці потрібна не тільки яскрава стіна, але й безліч інших декорацій. Тож увесь роман присвячений спробам запхнути головного героя у різні театрально-життєві лаштунки, насичені звуками, кольорами, злободенними бажаннями та екзистенційними розмовами…..Такий роман – не цілісний моноліт, а фрагментарна гра без початку та кінця. Демонстрація абсурдності – духу часу 2014.(К. Холод, Друг Читача)

3) Hunt, Doctor, hunt – перша українська книжка, написана двома пальцями на мобільному телефоні. І лайки у фейсбуку ці фрагменти щедро зібрали ще до того, як Видавництво Старого Лева видрукувало їх книжкою на папері.Цей текст – як зріз якогось вселенського мурашника за склом, зі своїми мурашиними лабіринтами, комірками й мікроісторіями. І мураші продовжують жити та вовтузитися і після втручання експериментаторів. Текст кричуще сучасний. Життя з цього тексту фонтанує. Підслухані діалоги, кумедні ситуації, випадки з життя інших героїв, пародії на тексти з жіночих журналів, що претендують на всезагальне знання про чоловіків та жінок. Важливі для руху сюжету подробиці губляться в цих орнаментальних розсипах значно краще, ніж у страдницьких українських детективах, і читач довго ламатиме голову, чи ці подробиці важливі, чи це просто необхідні атрибути сучукрліту. Бо який же сучукрліт без сексу в літаку з одноокою бородатою жінкою?Висмикнуті зі звичного середовища, з правильного дозування, з контексту, активних посилань і часу на таймері, ФБ дописи якось блякнуть. Інтертекст, а з ним і шарм, зникає. (А. Санченко, ЛІТАКЦЕНТ)

Позначки: , , ,

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці